Deli sa prijateljima:

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je naša zemlja postala član evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU), koja okruplja članice Evropske unije, evropske zemlje, kao i privatne partnere sa ciljem razvoja eko-sistema super-računarstva u Evropi.

Ova inicijativa, koja je smeštena u Luksemburgu, osnovana je 2018. godine od strane Evropske komisije i omogućava svojim članicama da koordiniraju svoje napore i udruže svoje resurse kako bi Evropa postala svetski lider u super-računarstvu.

Ovo podstiče naučnu izvrsnost Evrope i industrijsku snagu, podržava digitalnu transformaciju njene ekonomije, istovremeno osiguravajući njen tehnološki suverenitet. Priključivanje Srbije ovako važnoj inicijativi omogućava našoj naučnoj i istraživačkoj zajednici da pored već postojećih resursa Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, koja je smeštena u Državnom data centru u Kragujevcu, koristi i resurse ove organizacije, kao i da učestvuje u novim projektima sa ciljem daljeg razvoja veštačke inteligencije i super-računarstva.

Portal Univerzumhd.rs na društvenim mrežama:
Facebook

Instagram
Twitter
Google Play:
TvojPortal

Gledaj HD:
Svi video sadržaji na jednom mestu

Radio DVA:
Google play Store
TuneIn IOS & Android
Facebook

Instagram
Twitter