Deli sa prijateljima:
Tri nova zvuka! Tri nove radio stanice! Jer sve što treba da čuješ uskoro dolazi! Potraži više informacija na https://bit.ly/3rPZqaX
Lable and Corporate © Univerzum HD Media Network of Media Brands 2022

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas predstavljanju višegodišnjeg projekta ”Beograd 2030” i tom prilikom istakla da je vizija daljeg razvoja glavnog grada izuzetno važna za dalji rast i razvoj čitave Srbije.

Projekat “Beograd 2030” predstavljen je kroz devet poglavlja, koja obuhvataju najvažnije teme – od konkurentne ekonomije, preko urbane infrastrukture, zdravstvene i socijalne politike do inovacija, novih tehnologija i zaštite životne sredine.

Brnabić je, govoreći o tome kako je bilo 2014. godine, rekla da je Srbiji tada bio potreban zamajac za brži privredni rast i razvoj i oživljavanje naše građevinske industrije.

U to vreme, usred teških i neophodnih mera fiskalne konsolidacije, Beograd, a posebno projekat „Beograd na vodi“, dao je taj zamajac Srbiji. I ne samo to, tada je taj projekat pokrenuo sve nas da verujemo da budućnost u našoj zemlji može da bude mnogo drugačija u odnosu na to kako smo tada živeli, kako nam je tada izgledala ekonomija i kakva nam je bila perspektiva, navela je ona.

Predsednica Vlade je istakla da se Srbija od tada mnogo promenila.

Naime, kako je objasnila, ekonomija danas dinamično raste, nezaposlenost pada, plate i penzije se kontinuirano povećavaju i sve više smo prepoznati, ne samo Beograd, već čitava Srbija, kao zemlja znanja, talenata, kreativnosti, inovativnosti, ideja, a ne kao zemlja jeftine radne snage.

Ona je navela da je Beograd 2013. i 2014. godine bio grad sa izuzetno bledom vizijom prosperiteta i centar prema kojem su svi drugi gradovi gravitirali, istakvaši da smo to uspeli da promenimo, jer Beograd danas nikako nije jedini centar u Srbiji.

Prema njenim rečima, danas postoje i jak Niš, Kragujevac, industrijski razvijeni Subotica, Požega i Kruševac, zatim Novi Sad kao centar znanja i naprednih tehnologija, koji je ove godine evropska prestonica kulture.

Ipak, za sve nas je neizmerno važno da Beograd nastavi da se menja i da vuče Srbiju napred i zato sam danas ovde da dam podršku toj viziji, zaključila je Brnabić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obrazložio je svih devet poglavlja koja su obuhvaćena projektom “Beograd 2030”.

U pitanju su konkurentna urbana ekonomija, društvena odgovornost i jednakost, urbana infrastruktura, demografski rast i razvoj Beograda, investicioni ambijent i efikasnost ulaganja, socijalna infrastruktura u osnovi prosperiteta, kreativna prestonica Balkana, urbani komfor i mobilnost i održivo okruženje.

Vesić je ukazao na to da se na ovom programu radilo skoro 14 meseci i ujedno iskazao zahvalnost svima koji su učestvovali u radu na ovom projektu, a to je više od 150 ljudi.

Želeli smo, kako je rekao, da napravimo program razvoja grada konsultujući stručnjake, nevladine organizacije, fakultete, sve koji žive u Beogradu, a mogu da daju doprinos viziji razvoja našeg grada.

Prema njegovim rečima, Beograd će do 2030. godine imati dve linije metroa, Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta, pet fabrika za preradu otpadnih voda, sedam novih mostova, dva nova tunela (tunel koji povezuje Karađorđevu i Pančevački most i Topčiderski tunel), 100 novih parkova, 150 kilometara novih biciklističkih staza, industrijski park u Borči i drugo.

Vesić je, između ostalog, najavio da će 2030. godine prosečna plata u Beogradu biti 200.000 dinara, dok je sada prosečna plata 741 evro.

Prisutnima se obratio i jedan od potpisnika projekta “Beograd 2030”, pravnik i aktivista za ljudska prava Milan Antonijević.

Portal Univerzumhd.rs na društvenim mrežama:
Facebook

Instagram
Twitter
Google Play:
TvojPortal


Radio DVA:
Google play Store
TuneIn IOS & Android
Facebook

Instagram
Twitter