Deli sa prijateljima:
Tri nova zvuka! Tri nove radio stanice! Jer sve što treba da čuješ uskoro dolazi! Potraži više informacija na https://bit.ly/3rPZqaX
Lable and Corporate © Univerzum HD Media Network of Media Brands 2022

U emisiji Prva tema, na TV Prva povodom vesti o krivičnim prijavama za ’podmićivanje građana’ predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pomogao u stvaraju dobrih javnih finansija i stabilnosti finansijskog sistema. „To je simboličan gest tokom pandemije, jer su mlađi izgubili dve godine“, napominje da to nije populistička, već mera ekonomskog napretka, akcenat na napretku proizvodnje, investicijama i podsticaju potrošnje, čime se donosi efekat ekonomskog optimizma. Prosečna plata u januaru je očekivana plata 780 evra, a pre samo osam godina 430 i to samo u Beogradu. Ulagano je dosta u infrastrukturu i zdravstvo, a penzije su povećane samo najsiromašnijima i trudili smo se da smanjimo socijalne razlike, izjavio je predsednik Srbije.Povodom trenutne spoljnopolitičke krize između SAD i RF, Aleksandar Vučić je napomenuo da su nadopunjene robne rezerve prehrambenih proizvoda.

Kad se govori o navijačkim ispadima, navodi da je prema istraživanjima značajan porast i nacionalzima i šovinizma u jugoistočnoj Evropi, to je slučaj i u Regionu bivše Jugoslavije i šire, negde je i izraženije. Na pitanje voditeljke o situaciji oko Kosova i Metohije, Vučić je naveo da je otvorena je Pandorina kutija priznavanjem nezavisnosti Kosova. U Briselu 2013. bilo vreme najtežih pritisaka, međutim, uspešno su odbijeni pokušaji da Kosovo postanu članica UN, odbijena je tačka 14. Briselskog sporazuma. „Treba raditi sa Albancima na stvaranju boljih odnosa i većeg poverenja, ali oni ništa drugo neće da čuju osim nezavisnosti, jer neće da ispune ono što im je međunarodna obaveza“ izjavio je predsednik Srbije. Smatra da je zbog mira i stabilnosti „Otvoreni Balkan“ jedna od najboljih ideja za slobodno kretanje i jedinstveno tržište, dozvolu rada u sve tri zemlje – Srbiji, Makedoniji i Albaniji.Kad je u pitanju zločin u Srebrenici, Aleksandar Vučić je podsetio da je otišao na stratište i odao poštu, smatra da je važno ukazivati poštovanje bošnjačkim žrtvama, zato se i ulaže u regije gde su Bošnjaci većinsko stanovništvo, jer oni doživljavaju Srbiju kao svoju zemlju. Za ambasadora EU, koji je odbio da prisustvuje proslavi praznika Sretenja, jer prisustvuje i Milorad Dodik, smatra da je to neozbiljan stav. Napominje da je jedna od tekovina koju ostavlja, pored obaveza borbe protiv korupcije, da Srbija mora da bude samostalna i nezavisna i da sama mora da donosi odluke za svoju budućnost. Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Biljana Srbljanović izjavila je da je problem ’jačanje desnice kod najmlađih’, kao i navijački ekstremizam, smatra da je Kosovo ’nezavisna država’, sa kojom mora da se stabilišu odnosi. Nada se da će „Srbija priznati Kosovo“ i to je „veoma važno“ za integracije. Novinar Nikola Tomić je napomenuo da je prioritet ekonomski razvoj, zatim tema prosveta, digitalizacija, razvoj infrastrukture. Zagovornik je ’saosećajnog kapitalizma’, kapitalizam koji nikoga ne ostavlja zapostavljenim. Snažan ekonomski razvoj dovodi do socijalnih nepravdi, tako da se mora imati osećaj solidarnosti i empatije i treba graditi društvo socijalne kohezije. Protiv je da Srbija prizna Kosovo, što se tiče dostojanstva i nacionalnog samopouzdanja. Predlaže model „dve Nemačke“ – priznanje u UN, bez formalnog priznanja, ali da Srbi dobiju perspektivu i da se zaštiti srpska imovina i manastiri.

Portal Univerzumhd.rs na društvenim mrežama:
Facebook

Instagram
Twitter
Google Play:
TvojPortal


Radio DVA:
Google play Store
TuneIn IOS & Android
Facebook

Instagram
Twitter