Deli sa prijateljima:
Tri nova zvuka! Tri nove radio stanice! Jer sve što treba da čuješ uskoro dolazi! Potraži više informacija na https://bit.ly/3rPZqaX
Lable and Corporate © Univerzum HD Media Network of Media Brands 2022

U zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom razvoja spoljnopolitičke situacije, ekonomskih i drugih pitanja.

Predsednik Srbije započeo je obraćanje rečima da je kriza zbog rata u Ukrajini nešto što na dramatičan način pogađa Republiku Srbiju. Naveo je da su preduzete mere za zaštitu interesa naše privrede i potrošača. Postoje veze između politike i ekonomije, pritisaka, koje nije lako objasniti. Od petka su dogodile se brojne promene, ceo svet je postao drugačiji za samo nekoliko dana. Dogodile su se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni i Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, ali postoji razumevanje za naš stav. To je pitanje neverovatnih okolnosti. Predsednik je napomenuo da je u prethodna dva dana razgovarao sa različitim predstavnicima SAD, EU, Evropske Komisije Ursulom fon der Lajen, Nemačke, Francuske, sa šefovima Evropskog saveta u vezi glasanja Srbije za deklaraciju do sankcija koje se uvode RF. Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom, malo ko želi da čuje drugačiju argumentaciju, jer predstavnici njihovih javnih mnjenja ne žele da čuju drugi stav, osim najtvrđeg prema RF. 

Foto: Univerzum HD Media

Povodom Rezolucije osude akcije RF, To nije prvi sukob od Drugog svetskog rata na tlu Evrope. Važno je da se osudi urušavanje integriteta bilo koje zemlje. „Ovo je tek početak, pritisci će biti ogromni, verujem da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka.“ Naveo je da očekuje da u narednom periodu bude nekoliko političkih zamki za Srbiju, ne zbog toga što brinu o Rusiji i Ukrajini, pri čemu je naglasio da su Albanci uputili zahtev da postanu članica NATO-a i dobili podršku Turske. 

Napominje da je mogće da će neka od sledećih inicijativa biti isključenje RF iz UN. Planiraju da na osnovu člana 6 UN povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN-a i ostaje pritisak na Republiku Kinu da se promeni rezolucija 1244, a zatim sledi priznanje NATO-a zemalja članica Eu, što je ideja albanskih lobista. „U poslednjih 3-4 dana sam video da je svašta moguće.“ 

Drugi deo problema je dalje ugrožavanje ekonomskih interesa Republike Srbije, kao što je otkazivanje investicija. Od 13 akata u rezoluciji Srbija je glasala za 4, a za devet ne, jer su se ticale uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji različitog tipa. Pridružili smo se osudi rušenju teritorijalnog integriteta, jer Srbija nikad nije urušavala međunarodno pravo. 

„Naša ekonomija je najbrža rastuća u Evropi i suočićemo se sa drugim problemima. Mi smo ceo dan radili na pripremi plana i programa, jer se događaju čuda na svetskom tržištu“  – cena nafte je prešla 112 dolara po barelu u odnosu od 93 do 112 dolara u 13 dana. Formirano je 9 ili 10 timova – jedan će pratiti situaciju sa energentima, za naftu, gas .Nemačka je krenula da kupuje ogromne količine LNG gasa, a cene prelaze čak preko 2000 dolara na kubni metar, što su besmislene cene. Srbija ima 123,6 miliona kubnih metara gasa. Nisu u pitanju samo domaćinstva, već i fabrike i industrija. Posebni timovi za žitarice i drugi timovi za hranu i druge potrepštine. Cena gasa je povećana 150-160%. Strahovita je cena uglja i za to će biti formiran poseban tim, kao i za druge nafne derivate, kao što je mazut, što je bitno za termoelektrane i toplane. Što se nafte tiče, situacija se menja iz časa u čas, ali i tu su preduzete mere. U ovom trenutku Srbija ima više od dva meseca u rezervama sirove nafte. „Nema potrebe za panikom i strahom, zato što smo se dobro obezbedili u prethodnom periodu.“ U planu je da se napune skladišta između 100 o 115 miliona evra, to je roba, čija cena neće lako padati. Jorgovanka Tabaković vodiće poseban tim za praćenje svih operacionih plaćanja RF i cele monetarne stabilnosti. 

Predsednik Vučić je napomenuo da mi nismo spremni da nacionalizuju rusku imovinu, iako se vidi da neki oduzimaju škole i vrtiće Ruskoj Federaciji, Srbija nismo spremni da to uradi, i  gledaćemo da i nešto kupimo, a ne da otimamo.

Ugalj je skočio 190 dolara po toni, sad 400 dolara po toni. Cena struje nije povišena za građane, danas je čak 362 evra po megavat-satu. U ovom trenutku Srbija ima na računu  preko 1,4 milijarde evra, zlato raste i nabaviće se dodatno našeg zlata, tražene su najniže cene. Bankarski sektor je stoprocentno siguran, bilansi su očišćeni od problematičnih kredita, depozitna baza je pojačana, kao i devizna i dinarska štednja. Završene su poslednje operacije se Sberbankom – domaća AIK banka kupila je Sberbanku, problemi se neće preliti na domaće tržište. Kurs dinara, dobre devizne rezerve i rezerve zlata su na 1,2 milijarde evra.

Tri nova zvuka! Tri nove radio stanice! Jer sve što treba da čuješ uskoro dolazi! Potraži više informacija na https://bit.ly/3rPZqaX
Lable and Corporate © Univerzum HD Media Network of Media Brands 2022

Na Čikaškoj berzi cena pšenice 368 dolara po toni u manje od 10 dana, raste i cena kukuruza. Država Srbija u ovom momentu ima na 620000 hektara dvostruko više od potreba. Makedonija je tražila dodatne kupovine pšenice i kukuruza od Srbije, što će im biti omogućeno. Rusija i Ukrajina zajedno su imale 28,7% ukupne proizvodnje pšenice. Kod nas će biti dovoljno kukuruza i običnog i za stočni fond. Što se ostalih mera tiče, neće se još ograničavati izvoz, jer naši poljoprivrednici treba da zarade novac, pripremljene su mere da se ograniči izvoz pšenice i kukuruza za 20%. Biće dovoljno voća i povrća za našu upotrebu, zatim šećera, ulja i drugih prehrambenih proizvoda, tako da ljudi ne moraju da brinu. 

Formiran je tim, koji treba da sprovede humanitarnu pomoć za Ukrajinu, za prijem izbeglica, kao i za izdavanje potvrde za boravište, tim za prijem ranjenih i povređenih iz Ukrajine. RS neće učestvovati u izvozu oružja, niti će preko njene teritorije prelaziti oružje za sukob. To je naša politika. Čuvaćemo mir u Regionu i bićemo popustljivi. Hvala svima, koji su uz Srbiju u ovako teškom trenutku.

Portal Univerzumhd.rs na društvenim mrežama:
Facebook

Instagram
Twitter
Google Play:
TvojPortal


Radio DVA:
Google play Store
TuneIn IOS & Android
Facebook

Instagram
Twitter