Deli sa prijateljima:
Tri nova zvuka! Tri nove radio stanice! Jer sve što treba da čuješ uskoro dolazi! Potraži više informacija na https://bit.ly/3rPZqaX
Lable and Corporate © Univerzum HD Media Network of Media Brands 2022

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenio je danas da će PISA testiranje u Srbiji, koje je juče počelo, doprineti unapređenju obrazovnog sistema, uz očekivanje da će rezultati biti na nivou prethodnog iz 2018. godine.

Ružić je tim povodom posetio Četvrtu beogradsku gimnaziju, jednu od 193 škole u kojima se sprovodi PISA testiranje, gde je razgovarao sa učenicima koji učestvuju u istraživanju, koje je jedno od najuvaženijih međunarodnih evaluacija obrazovnih parametara i sprovodi se širom sveta.

Očekujemo da testiranjem čitalačkih kompetencija, prirodnih nauka, matematike i kreativnog mišljenja ustanovimo dokle je naš  obrazovni sistem dospeo. Imaćemo povratnu informaciju i još više materijala kako da unapredimo naš obrazovni sistem, rekao je prvi potpredsednik Vlade.

On je podsetio na to da je nakon prethodnog testiranja iz 2018. godine nacionalni PISA centar, u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, počeo da radi na obrazovnim standardima za 13 predmeta u osnovnim školama, koji će biti završeni do kraja godine, a nakon toga slede obuke za nastavnike.

To će svakako uticati na buduće rezultate na PISA testiranju. Očekujem da sadašnji rezultati budu na nivou prethodnih, a nadam se da će biti za nijansu bolji, naveo je Ružić.

On je rekao da je obrazovni sistem u Srbiji tokom pandemije koronavirusa pokazao adaptibilnost, sposobnost, inovativnost i kreativnost, i to zahvaljujući sposobnosti nastavnika i disciplini učenika, ali i ulozi Vlade i svih resora koji su bili uključeni u obezbeđivanje potrebnih alata za onlajn nastavu.

Prvi potpredsednik Vlade je naglsaio da pandemija ostavlja određeni uticaj i da će se refleksija tog uticaja uočiti na PISA testiranju ne samo u Srbiji, već i u ostale 84 države u kojima se sprovodi istraživanje.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović naveo je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u januaru 2020. godine počelo izmenu standarda i da se rezultati tih promena mogu očekivati za četiri do osam godina.

PISA istraživanje trajaće do 18. aprila, a testiranje će se obaviti na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih škola, koje su izabrane metodom slučajnog uzorka.

Tokom testiranja učenici će na računarima raditi zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Istraživanje se sprovodi od 2000. godine, a Srbija je učestvovala u istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine.

PISA 2022 istraživanje sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u ulozi nacionalnog PISA centra.

Portal Univerzumhd.rs na društvenim mrežama:
Facebook

Instagram
Twitter
Google Play:
TvojPortal


Radio DVA:
Google play Store
TuneIn IOS & Android
Facebook

Instagram
Twitter