Deli sa prijateljima:
Preuzmi našu mobilnu aplikaciju i saznaj najbrže vesti uživo! Tvoj Portal aplikacija dostupna na Google Play prodavnici!

„Verujem da će Kovid propusnice pomoći kao mera promene svesti i ponašanja građana i privrede. Protivljenje ovoj meri nije dobro, jer njom pokušavamo da suzbijemo dalje širenje virusa“, izjavila je Marija Obradović, predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Ona je nakon današnje sednice Komisije, na kojoj je ujedno obeleženo i godinu dana rada Radne grupe za kontrolu protivepidemijskih mera KOVID-19, istakla da je važno da rad inspekcija bude prepoznat i vidljiviji u javnosti, jer su inspekcije u proteklih godinu dana obavile preko milion nadzora i izdale preko 9.000 prekršajnih naloga.

„Važno je da građani budu svesni da će svih 46 inspekcija u Srbiji nastaviti velikim intenzitetom da vrše nadzor nad primenom protivepidemijskih mera, na prvom mestu kada je privreda u pitanju, a zatim i građani. Namera nije da se kažnjava po svaku cenu, već će inspekcije raditi preventivno, posebno u svetlu uvođenja Kovid propusnica“, istakla je Obradović.

Ona je poručila da će inspekcije tokom vikenda raditi savetodavno, a da će se od ponedeljka krenuti sa prekršajnim nalozima. Danas je organizovana posebna obuka za sve inspektore u Srbiji o tome na koji način će se vršiti kontrola Kovid propusnica, navela je Obradović i zahvalila svim inspektorima na svim nivoima na odgovornom radu u protekloj godini.

Foto: MDULS

Ona je i ovom prilikom apelovala na građane da se vakcinišu i da se pridržavaju mera, jer je to jedini način da se izborimo sa Kovidom.

Na današnjoj sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor dodeljene su zahvalnice za izuzetan doprinos u primeni protivepidemijskih mera KOVID-19 gradovima Beogradu i Kragujevcu, Turističkoj inspekciji, Inspekciji za drumski saobraćaj, Inspektoratu za rad, kao i Pokrajinskom odeljenju sanitarne inspekcije Sombor i odsecima sanitarne inspekcije Beograda i Čačka.

Obradović je navela da Ministarstvo nastavlja rad na reformi inspekcija, iznalaženju rešenja za zapošljavanje 1.000 inspektora koji u sistemu nedostaju, ali i rad na rešavanju statusnih pitanja inspektora.

Za godinu dana inspekcije su izvršile gotovo milion nadzora i izdale skoro 9.000 prekršajnih naloga. Utvrđeno je preko 30.000 nepravilnosti, od kojih se najveći broj odnosi na nenošenje lične zaštitne opreme. Najveći broj kazni, oko 90 odsto, izrečeno je tržnim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima. Najviše kazni izrečeno je u Beogradu, dok je Moravički upravni okrug bio najbolji u kontroli primene ličnih mera zaštite.