Deli sa prijateljima:
Tri nova zvuka! Tri nove radio stanice! Jer sve što treba da čuješ uskoro dolazi! Potraži više informacija na https://bit.ly/3rPZqaX
Lable and Corporate © Univerzum HD Media Network of Media Brands 2022

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas u Skupštini Srbije Predlog zakona o dopunama Zakona o privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2.

Mali je istakao da će isplata početi 1, 2. i 3. juna i da mladi treba da očekuju još 100 evra od države, pri čemu mogu da se prijavljuju od 16. do 31. maja, i to na isti način kao i za pomoć u istom iznosu, koja je isplaćena pre samo desetak dana.

Ministar je napomenuo da mladi koji su se već prijavili za pomoć od 100 evra neće morati ponovo da to čine, budući da će automatski dobiti novu pomoć.

Foto: Univerzum HD Media

Oni koji su u međuvremenu navršili 16 godina, kao i svi oni koji su dobili državljanstvo Republike Srbije, kako je istakao, imaće mogućnost i pravo da se prijave.

Prema njegovim rečima, u poslednje dve godine, u vreme najteže ekonomske i zdravstvene krize, naša zemlja je izdvojila 8,7 milijardi evra, što je više od 18 odsto našeg BDP-a, kako bi pomogla i privredu i građane. 

Mali je podsetio i na to da je prošle nedelje isplaćeno po 20.000 dinara penzionerima, istakavši da je to pojedinačno najveća pomoć koja je ikada isplaćena našim najstarijim sugrađanima.

On je naglasio da je država ozbiljno pristupila umanjenju negativnih posledica pandemije, budući da je obezbedila veliku pomoć građanima, ali i privredi, koja se ogledala u isplatama minimalnih zarada, garantnim šemama koje su definisane, moratorijumima. 

Srbija je u 2021. i 2020. godini ostvarila odlične rezultate i kumulativno smo ostvarili najvišu stopu rasta u Evropi, i to u dve najteže godine kada je ekonomija u pitanju, naveo je on i dodao da je, bez obzira na velika izdvajanja države, udeo javnog duga u BDP-u trenutno 52,1 odsto, što je znatno ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

Ministar je istakao da je osim stope rasta BDP-a, gde je Srbija dominantna u Evropi, prošle godine zadržana stabilnost javnih finansija, što se vidi i kroz stopu nezaposlenosti, koja je u trećem kvartalu prošle godine bila 10,5 odsto. 

Procenjujem da je prosečna plata u januaru ove godine iznosila približno 610 evra, dok je 2010. i 2011. godine bila 329 evra, istakao je Mali i dodao da ono što se zna sigurno jeste da će do kraja mandata naredne vlade, do kraja 2026. godine, prosečna plata u Srbiji biti 1.000 evra, a penzija 500 evra.

Portal Univerzumhd.rs na društvenim mrežama:
Facebook

Instagram
Twitter
Google Play:
TvojPortal


Radio DVA:
Google play Store
TuneIn IOS & Android
Facebook

Instagram
Twitter