Deli sa prijateljima:
Tri nova zvuka! Tri nove radio stanice! Jer sve što treba da čuješ uskoro dolazi! Potraži više informacija na https://bit.ly/3rPZqaX
Lable and Corporate © Univerzum HD Media Network of Media Brands 2022

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je sinoć u Briselu posle razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji ne može biti napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Petković je u izjavi agenciji Tanjug rekao da je prvo i osnovno pitanje koje je bilo pokrenuto tokom razgovora sa Lajčakom, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Devet godina je prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje ZSO, a moraju i sve ostale obaveze da se sprovedu u delo, naveo je Petković i dodao da je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom.

On je istakao da bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) ne može da bude napretka u dijalogu sa Prištinom, kao i da se razgovara i o drugim pitanjima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je, takođe, dodao da je sa Lajčakom razgovarao i o pitanju energetike.

Insistirali smo na ispunjavanju dogovora o energetici i odredbi  sporazuma iz 2013. godine. Mi i dalje čekamo licence za dve srpske kompanije jer važno je da obezbedimo stabilno snabdevanje električnom energijom za sever Kosova i Metohije, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Takođe, Petković je rekao i da je tokom razgovora sa Lajčakom bilo reči i o brojnim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Od početka godine imali smo 23 napada na Srbe, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine, napomenuo je Petković i dodao da uskoro očekuje novu rundu razgovora u Briselu.

Portal Univerzumhd.rs na društvenim mrežama:
Facebook

Instagram
Twitter
Google Play:
TvojPortal


Radio DVA:
Google play Store
TuneIn IOS & Android
Facebook

Instagram
Twitter